Alles wat je wil (en moet) weten over je omnium autoverzekering: hierzo!
Een ongeval zit in een klein hoekje. Of straatje. Met de auto de weg op, betekent altijd een risico. Gelukkig bestaat er zoiets als een verzekering: om de anderen te beschermen, is een BA-verzekering verplicht. Maar om je eigen wagen en jezelf te beschermen, is een omniumverzekering een mogelijke extra verzekering. Hoeveel dat moet kosten en wat er zoal in de kleine lettertjes staat, vind je hier.
De wie-wat-waarom van een omniumverzekering
Wat is een omnium autoverzekering?
Met de omniumverzekering vul je je verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering aan met andere waarborgen, zoals de vergoeding van eigen schade. Je maakt dus een verzekeringspakketje op maat voor jouw wagen.
Waarom zou ik een omniumverzekering nemen?
Omdat je dan vergoed wordt voor schade aan je eigen wagen en persoon als je een ongeval veroorzaakt. Wat je juist verzekert, hangt af van je contract. Het is dus heel belangrijk dat jij goed weet wat je omnium juist inhoudt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je schade veroorzaakt
.En is dat verplicht? Neen, de omnium is niet verplicht en de inhoud is niet wettelijk vastgelegd. Elke verzekeraar bepaalt zelf de regels en inhoud van deze verzekering. Zo lang hij zich flink aan de algemene verzekeringswet houdt, natuurlijk.
Wanneer ben je best omnium verzekerd?
Meestal wordt een auto full of mini omnium verzekerd voor zo lang hij wordt afbetaald.
Hoeveel kost een omniumverzekering?
Sommigen zweren bij een omnium, anderen vinden het de moeite niet (tot ze iets tegenkomen, natuurlijk). Wat wij wél zeker zijn: eerst je prijs berekenen bij verschillende verzekeraars geeft je alvast meer zicht op wat mogelijk is voor jou.
Het gaat snel en is easy.
Heb je vijf minuutjes? Tuurlijk wel. Meer heb je niet nodig om 13 verzekeraars te vergelijken en te zien welke verzekering voor jou het voordeligst is.
Je vergelijkt gratis en zonder verplichting.
Je kan alleen winnen door te vergelijken. Het kost jou geen euro, het bespaart je er alleen maar. Je bent na het vergelijken tot niets verplicht.
Promoties zie je meteen in de prijs.
Zie je door de promoties het bos niet meer? Geen probleem: wij nemen de promoties van de verschillende autoverzekeraars mee in onze berekening.
Tevreden met wat je ziet? Sluit meteen online je verzekering af.
Je hoeft je niet eens te verplaatsen. Sluit meteen de autoverzekering af die het best bij je past. Wij regelen alles. Easy!
Soorten (omnium) autoverzekeringen
De meeste verzekeraars maken ‘logische’ pakketjes van dekkingen. Zo is er de mini (of kleine) omnium en full (of grote) omnium. Al kan je vaak ook extra’s toevoegen zoals de bestuurdersverzekering en rechtsbijstandsverzekering.
Wil je een goedkope autoverzekering? Dan is vergelijken de boodschap!
Mini omnium = je verplichte BA-verzekering + dekking voor schade door brand, (poging tot) diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren.
Deze is aangeraden als de auto al een paar jaar oud is, of bij tweedehandswagens. Soms is de auto gewoon niet genoeg meer waard om nog full omnium te verzekeren.
Full omnium = je verplichte BA-verzekering + alles uit de mini-omnium + eigen schade
De eerste vier jaar van een nieuwe wagen, is een full omnium slim. De waarde van de auto is namelijk nog hoog. Daarna is een mini omnium voldoende.
Kilometerverzekering
Bij de kilometerverzekering hangt je premie af van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt: hoe minder kilometers, hoe lager je premie.
Wat betaalt mijn omnium juist terug?
Hoeveel je terugbetaald krijgt, hangt af van je contract. Wat je moet weten, is het verschil tussen herstelbare en niet-herstelbare schade.
Herstelbare schade
De vergoeding is gelijk aan het bedrag van de factuur, eventueel verminderd met de franchise.
Niet-herstelbare schade
Of: total loss. Je wagen is niet meer te fixen. Hier zijn verschillende manieren om te bepalen hoeveel je dan nog wordt terugbetaald.
- Volgens de werkelijke waarde: dat is de waarde van het voertuig VOOR het ongeval. Je krijgt dit na controle van de expert volledig terugbetaald, eventueel verminderd met franchise.
- Volgens de aangenomen waarde: dat is het bedrag dat je overeenkwam bij het afsluiten van je verzekering. Vaak gebruikt de verzekeraar een coëfficiënt om de waardevermindering van je wagen te bepalen: door het gebruik daalt de waarde van je wagen. Soms kijkt men naar je aantal gereden kilometers.
08 Apr 2025