Energie

09 Apr 2025

Hans Van Den Bergh

Krijg je energiestress van de vraag ‘vast of variabel tarief’? Nu niet meer!

Nonkel Danny zweert bij vast en tante Zulma wiegt gezwind heen en weer met de energiemarkt met haar variabel tarief. Naar wie moet je luisteren als je een nieuw energiecontract afsluit? Met andere woorden: wat zijn de voordelen van een vast en van een variabel energietarief? We leggen het verschil haarscherp voor je uit. 

Eerst even dit: wat bedoelen we met 'tarief'?

Het energietarief is het bedrag dat je per verbruikte kilowattuur (kWh) betaalt voor gas of elektriciteit. Dat is maar één deel van je totale factuur, maar dus het deel waar je wél invloed op hebt.

En daar komt de keuze: betaal je liever voor een bepaalde tijd een vaste prijs per kWh of een prijs die mee schommelt met de markt?

Optie 1: Vast en zeker

Bij een vast tarief weet je perfect waar je aan toe bent. Je betaalt tijdens de hele looptijd van je contract exact hetzelfde bedrag per kWh, ongeacht wat er op de energiemarkt gebeurt. 

Voordelen van een vast tarief:

  • Geen verrassingen op je factuur
  • Ideaal in tijden van stijgende energieprijzen (herinner je je de energiecrisis?)
  • Rust in je hoofd

Let op: Je vast tarief geldt enkel voor de energieprijs. Netkosten, heffingen of btw kunnen nog altijd wijzigen.

Optie 2: Op en neer en nog een keer

Bij een variabel tarief volgt je energieprijs de bewegingen van de markt. Die kan dalen, maar ook stijgen. Politieke of economische beslissingen kunnen de boel bijvoorbeeld flink dooreen schudden. Je tarief wordt meestal om de drie maanden aangepast op basis van een index (bijvoorbeeld de Belgische APEX of de Duitse EPEX). 

Voordelen van een variabel tarief:

  • Je profiteert mee als de prijzen dalen
  • Vaak goedkoper bij het afsluiten (al is dat geen garantie op lange termijn)

Let op: De markt is onvoorspelbaar. Een strenge winter, geopolitieke spanningen of hogere olieprijzen kunnen je factuur stevig doen stijgen.

Wat past het best bij jou?

Dat is onmogelijk in een webpagina te zeggen. Iedereen is anders, heeft andere aandachtspunten of een ander energieprofiel. We kunnen deze vraag wél persoonlijk beantwoorden. Bel ons, schrijf ons, laat ons vlug iets weten en wij zeggen welk tarief én welke leverancier op dit moment het best is voor jou en je portemonnee! 

En mijn vast voorschot dan?

Even verwarrend: een vast tarief is niet hetzelfde als een vast voorschotbedrag.
Je voorschot is het maandelijkse bedrag dat je betaalt, gebaseerd op je verbruik. Dat kan dus aangepast worden als je verbruik verandert (bijvoorbeeld door zonnepanelen, verhuis of gezinsuitbreiding). Bij je eindafrekening wordt alles verrekend: heb je te veel betaald, dan krijg je terug. Was het te weinig, dan moet je bijbetalen.

 

Meer weten over de grote en kleine letters van je energiefactuur? Dat kan in dit dossier.

Wat zeggen de prijzen vandaag?

De markt verandert voortdurend. Soms is vast voordeliger, soms variabel. Daarom: vergelijk jaarlijks de verschillende leveranciers en bekijk welk type tarief jou op dat moment het meeste voordeel oplevert.

Gebruik onze tool om de beste energiecontracten te vergelijken, en zie meteen het verschil tussen vast en variabel. En nog beter? Je stapt in drie minuten over. 

Energie

09 Apr 2025

Hans Van Den Bergh

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Kan ook interessant zijn ...

Energie
09/04/2025

Gasprijs zakt stevig: wat betekent dat voor jouw energiefactuur?

Lees meer
Energie
09/04/2025

Piek- en daluren voor energie: is dat de nachtwas waard?

Lees meer
Energie
08/04/2025

Energiecontract opzeggen? Zo simpel is het 

Lees meer
Verzekeringen
09/04/2025

Wateroverlast? Zo hou je je huis (en hoofd) droog

Lees meer