Je ouders als jouw hypotheek superhelden: hoe kunnen ze helpen?
“Mama en papa, we gaan een huis kopen!” Voor veel ouders klinkt dit als muziek in de oren. Voor anderen breekt het angstzweet uit. Ze willen je dolgraag helpen, maar een zak vol goud hebben ze nu eenmaal niet liggen. Geen paniek! Er zijn gelukkig allerlei slimme manieren waarop je ouders je kunnen steunen, zónder dat ze hun spaarvarkentje moeten slachten. Stuur ze dit lijstje maar eens door, en bespreek het bij de volgende familiebrunch.
1. De “Huis als waarborg” truc: Pandverstrekking
Wist je dat veel ouders die hun huis al grotendeels of helemaal hebben afbetaald, jou daarmee een enorme dienst kunnen bewijzen? Zonder dat er euro’s over tafel hoeven te vliegen! Hoe? Hun huis kan dienen als tweede waarborg voor jouw hypothecaire lening. Dit noemen we pandverstrekking. De bank krijgt zo extra zekerheid, en jij? Jij krijgt betere voorwaarden, zoals een lagere rentevoet! Dat kan zomaar 50 tot 100 euro per maand schelen. Belangrijk: hier is wel wederzijds vertrouwen essentieel, want in het slechtste geval kan het serieuze gevolgen hebben.
2. De “Tijdelijk geld opzij” optie: Borgstelling
Stel je voor: je bent nog aan het studeren en je wil al een huis kopen. De bank ziet potentieel, maar je hebt nog geen vast inkomen. Of je relatie is net voorbij en je wil in het huis blijven, maar de bank twijfelt of je de afbetaling alleen aankan. In zulke gevallen kunnen je ouders zich tijdelijk borg stellen met hun eigen rekening. Ook hier kost het hen enkel een handtekening, géén cash. Het is een extra garantie voor de bank, maar dan met hun spaargeld in plaats van vastgoed. Zo help je de bank over de streep trekken, totdat jij écht financieel op eigen benen staat.
3. Samen het vastgoedavontuur aan: Mede-eigenaarschap
Misschien willen je ouders wel een stapje verder gaan en mee mede-eigenaar worden van je droomstek? Dat kan, voor eender welk percentage. Ze kunnen zelfs een deel van de maandelijkse afbetaling voor hun rekening nemen. Als daar iets tegenover staat – bijvoorbeeld als ze later zelf komen inwonen – is dat natuurlijk superlogisch, want ze krijgen er ook iets voor terug. Het mooie hiervan? Je kunt meteen veel meer lenen bij de bank, en zo komt dat grotere droomhuis misschien wel écht binnen handbereik!
4. Een slimme oplossing: Het consumentenkrediet voor je kind
Je ouders hebben misschien geen goudschat liggen, maar kunnen ze elke maand wel een klein beetje missen? Goed nieuws! Verschillende banken bieden een consumentenkrediet aan, speciaal voor de aankoop van een woning voor hun kind. Dit is een (relatief) goedkope lening, omdat het doel zo duidelijk is. Ze kunnen er geen wereldreis mee boeken, maar jou wel dat broodnodige duwtje in de rug geven.
5. De ouderwetse manier: Lenen van papa en mama (renteloos!)
Geld lenen kost geld, behalve meestal bij je ouders! Door jou een renteloze lening aan te bieden, helpen ze je ook al een heel eind op weg. Daarvoor hoef je niet eens naar de notaris. Zet de afspraken (timing, bedrag, voorwaarden) gewoon even op mail, dan is het voor iedereen duidelijk. En het beste? Misschien kun je de terugbetaling wel even uitstellen tot je écht goed zit, of kunnen ze met Sinterklaas of Kerstmis een deel kwijtschelden! Dat zijn voordelen die je bij de bank nooit zult krijgen, toch?
Waar vind je al deze mogelijkheden? Simpel!
Al deze opties klinken misschien ingewikkeld, maar dat is het niet! Je kunt zelf online zoeken naar de verschillende formules, maar nog slimmer is om gewoon hier op Peasy.be te surfen. Wij helpen je gratis met het vergelijken van hypothecaire leningen en vinden de beste deal voor jou. En je ouders? Die zijn ook van harte welkom! Ze hoeven echt geen taart mee te brengen, maar een glimlach mag altijd. Zo simpel is Peasy!
14 jul 2025