Een expat? Dat wil zeggen: je bent geen Belg en wil dat ook niet meteen worden. Maar je werkt hier wel onder de vleugels van een internationaal bedrijf. Ons land geeft je dan heel wat administratieve en fiscale voordelen. Je zal het ook merken als je een huis wil kopen, want dat gaat met jouw statuut als expat heel makkelijk.
Misschien is makkelijk het verkeerde woord. België blijft natuurlijk een land van regels, regeltjes en uitzonderingen op de regeltjes. Als het een troost kan zijn: wie hier geboren is, krijgt er ook hoofdpijn van. Maar we maken het dus niet extra moeilijk voor jou als expat. De verkoper of het immokantoor, de bank en de notaris zullen je normaal gezien hetzelfde behandelen als een Belgische burger. Waar moet je voor opletten?
Kopen in België — 5 stappen voor beginners
De zoektocht
Immoweb is de populairste site om naar een woning te zoeken op prijs of per regio. Je hebt ook nog Zimmo, Immovlan, Immoscoop… maar qua aanbod overlappen ze sterk. Een geval apart is Biddit. Dat is een online biedingsplatform opgericht door notarissen. Het hele biedproces verloopt daar transparanter en sneller, en het is juridisch waterdicht.
De wet
Denk twee keer na voordat je (ook buiten Biddit) een bod stuurt! In België is elk bod op een huis bindend. Zodra de verkoper het bedrag aanvaardt, zit je er in principe aan vast — zelfs als je het via Whatsapp hebt gestuurd of op een bierviltje hebt geschreven. Alles telt.
De extra kosten
Je betaalt altijd meer dan wat je online ziet. Heel ruw geschat: reken op ongeveer 10% bovenop de aankoopprijs aan belastingen, administratie en notariskosten. Het is een extra som die je niet mee kan opnemen in de lening bij de bank, dus houd daar rekening mee.
De handtekening
Next! Wanneer het bod aanvaard is, volgt de koopovereenkomst of ‘het compromis’. Dat is een heel belangrijk document waarin elk woord telt. Een goede notaris zal daar veel uitleg bij geven, maar een hypotheek-expert (zie hieronder) spreekt soms duidelijker taal.
De financiering
En dan de zoektocht naar een lening. Banken zullen je vaak proberen te overtuigen met hun laagste rentevoet, maar dat is niet het enige wat telt. Vaak zitten de kosten een beetje verstopt in de extra voorwaarden bij de lening, zoals dure verzekeringen. Dat maakt het moeilijker om te vergelijken, maar objectieve experts zoals hypotheek.winkel doen het gratis.
Typisch Belgisch? Gratis advies van experts
Een lening vinden is nooit makkelijk — en al zeker niet in een nieuw land waar de gewoontes toch net iets anders zijn. Een grote hulp zijn onze collega-experts van hypotheek.winkel. Zij vergelijken de leningen bij 25 grote en kleine Belgische banken en ze doen dat gratis. Belangrijk is dat ze naar het totaalplaatje kijken, dus ook naar de extra kosten waar een bankier soms vaag over blijft.
Ook goed om te weten: hypotheek.winkel helpt bij het hele koopproces. Waar moet je op letten bij een bod? Wat moet er zeker in het compromis staan? Moet je een eigen notaris hebben of kan je gewoon aansluiten bij die van de verkoper? Ga je best voor een lening met vaste of variabele rentevoet? Het zijn allemaal vragen die zij elke dag krijgen, en waar ze eerlijk en gratis over adviseren. Ook in het Frans of Engels — laat dat gewoon weten wanneer je een afspraak maakt.