Notariskosten berekenen? Easy.
De prijs van een huis die je online ziet is spijtig genoeg niet de totale kost. Denk maar aan die beruchte notariskosten. Die ken je best van tevoren om te weten waar je echt aan toe bent. Alvast één geruststelling: wat een notaris mag aanrekenen, dat ligt wettelijk vast. Je kan niet beter scoren bij de ene of de andere.
Tussen haakjes: wat wij ‘notariskosten’ noemen gaat niet allemaal naar de notaris. Eigenlijk doen zij vooral dienst als doorgeefluik naar de overheid, bijvoorbeeld voor de registratierechten. Hun ereloon en de administratieve kosten zijn het enige wat zijzelf overhouden. Onthoud vooral: al de ‘notariskosten’ komen bovenop de aankoopprijs van je huis en je kan dat bedrag meestal niet mee opnemen in de lening.
De prijs zal niet afwijken van notaris tot notaris, maar er zijn natuurlijk veel andere posten waar vergelijken wél nuttig wordt. De hypothecaire lening bijvoorbeeld, daar gaat het om heel grote verschillen. Zulke grote verschillen, dat ze er bij hypotheek.winkel hun job van gemaakt hebben om die te vergelijken.
De extra kosten zijn geen bijzaak!
Veel mensen denken bij de beste lening alleen aan het percentage van de rentevoet. Maar dat is veel te kort door de bocht. Wat op het eerste gezicht maar een bijzaak lijkt — die schuldsaldoverzekering of brandverzekering bijvoorbeeld — kan jou ook makkelijk duizenden euro’s schelen. En de bank waar je geld gaat lenen, hoeft zeker niet de bank te zijn waar je ook alle verzekeringen afsluit.