Hypotheken

14 jul 2025

Roxane

Notariskosten en registratierechten lenen: kan dat nog?

Hé, toekomstige huiseigenaar! Je droomhuis gevonden? Super! Maar dan… de rekening. Bovenop de aankoopprijs komen er nog heel wat kosten kijken, zoals registratierechten en notariskosten. We praten hier al snel over 6 à 7% extra, een bedrag dat je meestal niet kunt meenemen in je gewone hypothecaire lening. Auw!

Voor velen betekent dit spaarvarken helemaal leegschudden, en soms schieten mama en papa te hulp. Maar laten we eerlijk zijn: niet iedereen heeft deze kans. Gelukkig is er een oplossing waar niet veel mensen van weten: de notariskostenlening!

De “notariskostenlening”: een vreemde eend in de bijt?

Even voor de duidelijkheid: de naam ‘notariskostenlening’ dekt de lading niet helemaal. Deze lening is er niet alleen voor de notaris. Je kunt er net zo goed die stevige registratierechten mee opvangen, of zelfs een hap uit je grote hypothecaire lening nemen. Waarom dat laatste? Omdat een kleinere hypothecaire lening je vaak een betere rentevoet oplevert bij de bank. Dubbel winnen dus!

De essentie van deze lening? Vaak gaan je liefste ouders (of iemand anders uit je directe familie, zoals een oom of tante) een aparte lening aan om jouw startkapitaal te verhogen. Slim toch?

Wat zijn de voorwaarden voor deze speciale lening?

De notariskostenlening is inderdaad een “specialleke”. Het is geen hypothecaire lening, want je geeft er geen huis voor in onderpand – niet jouw toekomstige huis en ook niet dat van je ouders. En toch is het geen gewoon consumentenkrediet (zoals die lening voor je nieuwe auto). Waarom niet? Omdat deze lening wel degelijk gekoppeld is aan de aankoop van jouw woning. Je moet bij het afsluiten de verkoopovereenkomst kunnen voorleggen en de bank ziet erop toe dat het geld ook echt naar jouw onroerend goed vloeit.

Het grote voordeel ten opzichte van een ander consumentenkrediet? Deze lening is een pak goedkoper! Stel je voor: je ouders betalen misschien maar zo’n 5% rente voor een lening van €20.000 op 5 jaar, terwijl je bij een gewoon consumentenkrediet al snel rond de 10% zit.

En dan is het een kwestie van goed rekenen: hoeveel voordeel haal jij uit een lagere rente op je hypothecaire lening, en weegt dat op tegen de rente die je ouders (of jijzelf) moeten betalen voor deze aparte lening?

Waarom wist ik hier nog niet van?

Goede vraag! Het is een puzzel die niet elke bank even duidelijk uitlegt. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan, en de voorwaarden kunnen sterk verschillen. Het is geen simpele rekensom, dus het loont echt de moeite om je hierin te verdiepen.

Trouwens, het zijn niet altijd je ouders die de lening moeten afsluiten! Sommige kredietverstrekkers bieden jou als koper de mogelijkheid om zelf een extra (niet-hypothecaire) lening aan te gaan voor deze kosten.

Vergelijk en bespaar met Peasy!

Wil je precies weten wat jouw opties zijn en welke bank de beste voorwaarden biedt voor zo’n lening? Dan ben je bij Peasy aan het juiste adres! Onze experts helpen je graag om de beste deal te vinden en zo maximaal te besparen op de kosten van jouw droomhuis.

Je weet ons te vinden! Waar wacht je nog op?

Hypotheken

14 jul 2025

Roxane

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kan ook interessant zijn ...

Bekijk alle blogitems
Hypotheken
15/07/2025

Koop je huis zonder stress: hoe de garantiestelling je voorschot regelt

Lees meer
Hypotheken
14/07/2025

Je ouders als jouw hypotheek superhelden: hoe kunnen ze helpen?

Lees meer
Hypotheken
27/06/2025

Woningfonds Brussel op slot? Geen paniek, er zijn alternatieven!

Lees meer
Hypotheken
27/06/2025

Groeilening: Lage maandlasten in de beginjaren

Lees meer